Skubaniec doskonale wszystkim znany, to ciasto, które jest proste, tanie, szybkie w wykonaniu a co najważniejsze po upieczeniu i przestygnięciu można się już nim delektować)) Robione z różnymi owocami, u mnie truskawki z rabarbarem i to połączenie jest idealne. Lekko kwaskowaty smak owoców, przełamuje słodką bezę. Pyszny, kruchutki spód jak najlepsze maślane ciasteczko... W sam raz do popełnienia przez osoby zaczynające przygodę w kuchni. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.
1 kostka masła 250g
3 szkl. mąki
2 łyżki śmietany 12%
6 jajek
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 50 dag owoców u mnie rabarbar i truskawki, lub swoich ulubionych
Owoce umyć, pokroić, dodać ok. 4 łyżki cukru, zostawić na durszlaku.
Żółtka, mąkę, masło, śmietanę, cukier i proszek zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
Większą część ciasta poskubać do foremki (20×36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć odsączone owoce i piec 20 min. W temp. 180'C
Piana:
6 białek
1 szkl. cukru
Białka ubić pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Wyłożyć na gorące ciasto i wyskubać resztę ciasta.
Piec ok. 20 min. w temp. 180'C
Białka ubić pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Wyłożyć na gorące ciasto i wyskubać resztę ciasta.
Piec ok. 20 min. w temp. 180'C
Po 10 min. moża wyciągnąć ciasto, żeby szybciej wystygło.
pycha:)
OdpowiedzUsuńmniam !
OdpowiedzUsuń