Dziś ciasto o ciekawej nazwie ,,Pijna zakonnica". Pijana, bo ,,napiła się wódki" ,i ciasto jest dość mocno alkoholowe, wilgotne o kakaowo-czekoladowym smaku. To nic innego jak biszkopt obficie nasączony polewą, przykryty bitą śmietaną. Niedrogie i ładnie prezentujące się ciasto. Przepis dostałam od sąsiadki, lekko zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru i zamieniając startą czekoladę na polewę.
Biszkopt z 6 jaj.
Biszkopt upiec, jeszcze w gorącym robić dziurki (w odstępach ok. 4cm.) drugą końcówką ołówka.
Poncz:
1 niepełna szkl. wody
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
4 kieliszki wódki
1/4 kostki masła
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
Masa śmietanowa:
500 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
Śmietanę ubić z cukrem, dodać lekko ciepłą żelatynę ropzuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Wyłożyć na zimny wystudzony biszkopt.
Wierzch:
tabliczka czekolady
1 łyżka masła
6-7 łyżek mleka
Czekoladę rozpuścić na ogniu z mlekiem i masłem, lekko ciepłą polać po cieście.
Ciasto idealnie smakuje jeśli jest dobrze schłodzone.)
anielskieprzysmaki.pl-no ładnie z samego rana:)Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńJaka nazwa! :)))))
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Agata
Super nazwa :D Ciasto wygląda ekstra !
OdpowiedzUsuńZainspirowalam mnie nazwa, przepis fajny wiec do pracy odkrylam twoj blog sa bardzo fajne przepisy, napewno bede korzystac.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplementy w imieniu zakonnicy, hihih))) pozdrawiam)
OdpowiedzUsuńPo zobaczeniu takiej nazwy od razu zdecydowałam się to upichcić :) Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńZakonnica prezentuje się świetnie! Myślę, że tak samo też smakuje ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ; )
OdpowiedzUsuńSuper ! Na pewno wypróbuje :) Zmodyfikuje może poncz rumem, bo mam go nadmiar :P
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie ;) Zbliżają się imieniny mojego taty, wiec zrobię to ciasto :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNazwa pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńHej, mam takie pytanko :) w ilu stopniach mam piec ten biszkopt? ;)
OdpowiedzUsuńW 160 stopniach, jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.
OdpowiedzUsuńten przepis dotyczy ciasta o wymiarach jakiej blachy do pieczenia?:)
OdpowiedzUsuń20x36cm
OdpowiedzUsuńPosiadam piekarnik taki klasyczny na prąd jaka temperatura będzie odpowiednia
OdpowiedzUsuńDzień dobry poproszę o dokładny przepis wykonania biiszkopcika
OdpowiedzUsuńnie sugeruj się tak bardzo temperaturą, ja do swojego piekarnika też muszę zaglądać dwa razy temp. zmniejszać, jak się się za bardzo zarumieni. Zacznij od 170'C,a później zmniejsz)))
OdpowiedzUsuńWITAM.Ja z pytaniem jaka ma być czekolada na polewe gorzka czy mleczna? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmmm, daj taką jaką lubisz. Polecam pół gorzkiej pół mlecznej))
OdpowiedzUsuńwitam ponczu wychodzi dosc duzo jak wleje do samych dziurek duzo go zostanie
OdpowiedzUsuńTrzeba cały poncz wylać na ciasto, nic już nie zostanie zostani. Pozdrawiam)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie!!
OdpowiedzUsuńMmmm, super! Dzięki)
OdpowiedzUsuń