czwartek, 15 marca 2012

Cytrynowa ,,pianka"


Deser na zimno o delikatnym smaku cytrynki, szybkie w wykonaniu, nie za słodkie, w sam raz do kawki;)))


paczka biszkoptów
700 ml śmietany 36%

2 serki danio - 400g
2 czubate łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
1 czubata łyżka żelatyny


2 galaretki  rozpuścić w 1/ i 1/2 szkl. gorącej wody ( w osobnych naczyniach).
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody.


Biszkopty zamoczyć w ponczu (1/2 szkl. wody+1/2 soku z cytryny+łyżeczka cukru pudru). Nasączone ułożyć w foremce (śr. 25 cm.)


Śmietany ubić z cukrem, dodać danio, płynną (ale zimną) galaretkę i żelatynę. Wszystko wymieszać i wylać do foremki. Zimną (płynną) galaretką zalać stężoną masę.





11 komentarzy:

  1. Mniam:) mój mąż byłby zachwycony bo on wszystko co cytrynowe ubóstwia, przepis na pewno kiedyś wykorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis właśnie robię na świeta. Wesołych świąt Pani Magdo!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za życzenia, również życzę zdrowych i wesołych Świąt)))

      Usuń
  2. uwielbiam takie delikatne desery. Na pewno spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i efektowne :) i w takich wiosennych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taki ciasta na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i pyszne ciasto! I do tego jak się ślicznie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak wiosennie:) świetny deser!

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki bardzo;)))) ja najbardziej lubię robić takie ciasta (bo nie trzeba piec, i są szybkie w wykonaniu,he), pozdrawiam))

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, pomysł super, ale brakuje jednej kluczowej informacji. Nie każdy robi desery na co dzień, więc może nie wiedzieć. Nie robić obu galaretek na raz. Gotową blachę wstawić do lodówki, poczekać aż pianka się zetnie i dopiero potem zrobić galaretkę, ostudzić i wlać na wierzch. Inaczej płynna galaretka wsiąknie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis. Ciasto smakuje wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń