niedziela, 29 stycznia 2012
Jagodowiec
Ciasto powstało z nadmiaru jagód w zamrażarce, a że wyszło dobre to postanowiłam je tu wstawić.
Biszkopt z 4 jaj. Upiec, dobrze nasączyć.
Masa jagodowa:
80 dag mrożonych jagód
2 duże budynie na 3/4
10 łyżek cukru
1/2 szkl. wody
Jagody rozmrozić, zmiksować blenderem, odlać 1/2 szkl, resztę wlać do garnka. Dodać 10 łyżek cukru, zagotować. Do kubka z jagodami dodać 1/2 szkl. wody, wsypać 2 budynie, wymieszać i zaklepać jagody. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietanowo-serkowa:
3 serki homogenizowane (każdy po 150g)
1 śmietana 30% - 400g
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru
ok. 3 łyżki pudru
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru, dodać serki, wymieszać, dosłodzić pudrem (nie pamiętam dokładnie ile go wsypałam), wlać letnią żelatynę rozpuszczoną 1/3 szkl. goracej wody. Wyłożyć na zimną masę jagodową. Posypać czekoladą.
Znów super przepis wrzuciłaś, ale skąd ja tu wezmę jagody, niestety mrożonych nie mam :)
OdpowiedzUsuńjaki ładny ;]
OdpowiedzUsuńwidać że idealnie się kroi! piękny jagodowy model:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :), i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuńoo jaki cudny :) Ja chcę lato!! :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę nadmiaru jagód... ciacho wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny, cieszę się, że się podoba:))) i pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńach,to nie jest ciasto z jagodami,to Jagodowe Marzenie...;)
OdpowiedzUsuńSezon na jagody nadchodzi - chyba trzeba będzie przetestować ten przepis "w akcji" :)
OdpowiedzUsuńWITAM:) MAM PYTANKO, JAKIE BUDYNIE KUPIĆ DO TEGO OBIECUJĄCO SMACZNEGO CIACHA ? CHCĘ PRZETESTOWAĆ A NIE CHCĘ POPEŁNIĆ BŁĘDU :)
OdpowiedzUsuńja dałam z winiar)
OdpowiedzUsuń