wtorek, 27 grudnia 2011

Sałatka pod ,,karpikiem"




Przepis pochodzi z tej strony. Zmieniłam nazwę i wykonanie, wykorzystałam sam pomysł. Niekoniecznie trzeba zrobić sałatkę, wg przepisu autorki, żeby powstała ta rybka.  Można przecież zrobić taką sałatkę, do której będzie pasował zielony ogórek. Ja zrobiłam tradycyjną warzywną, ale jeszcze lepiej będzie pasować ta sałatka, bo w niej obowiązkowym składnikiem jest ogórek..))) 

Sałatka warzywna, ta lub inna do które pasuje zielony ogórek.

Dekoracja:
duży ogórek zielony
por  z szerokimi liśćmi
marchewka lub pietruszka na oczy 
jajka gotowane

1) Zrobić wybraną sałatkę. 
2) Przekroić ogórka na pół, potem na półplastry, lekko posolić.
2) Uformować sałatkę na talerzu (średnica ok. 30 cm) na kształt ryby.
3) Plastry ogórka odsączyć na papierze kuchennym lub ściereczce.
4) Liście pora zblanszować i wyciąć ogon i głowę.
5) Zaczynając od ogona układać półplasterki na kształ łusek, aż do głowy.
6) W puste miejsce na talerzu położyć sałatę, ugotowane połówki jajka. Udekorować wg uznania.


6 komentarzy:

  1. Super pomysł, widziałam ten przepis już dawno temu, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też znam ten przepis od dawna, ale zawsze miałam obawy, że mi nie wyjdzie i nigdy nie miałam odwagi się za niego zabrać, a zupełnie niepotrzebnie. pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne danko... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ta rybka;)))) Ola

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wielkim wrażeniem tej przepięknej sałatki !!! Super dekoracyjna!!! Z pewnością niebawem zagości na moim stole, bo nie mogę jej się oprzeć!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń