piątek, 11 grudnia 2020

Sernik z mlekiem w proszku



Sernik z mlekiem w proszku, ładnie rośnie i nie opada. Ja dodałam więcej sera, więc zmieniłam  proporcję reszty składników. Smak mleka w proszku praktycznie niewyczuwalny. Spód z herbatników to i sernik pójdzie sprawnie. Ciasto usłyszane u koleżanki)) posyłam dalej, bo dobre...
Resztę mleka w proszku można wykorzystać do orzeszków


Spód:

herbatniki

Masa serowa:
1,45 dag sera białego na sernik
7 jaj
1 i 1/2 szkl. mleka w proszku
1 i 1/2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 duży budyń waniliowy w proszku

Lukier:
cukier puder
cytryna


Wykonanie:

1. Na spód blaszki o wymiarach (20x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasno herbatniki.
2. Żółtka utrzeć z cukrem dodać ser, i mleka na przemian, na koniec wsypać budyń.
3. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
4. Piec 1, 15 min. w temp. 180"C jak się ciasto zarumieni zmniejszyć temperaturę.
5. Ciasto po upieczeniu można polać lukrem. Do cukru pudru dodać kilka kropel cytryny.






5 komentarzy: