Sernik z mlekiem w proszku, ładnie rośnie i nie opada. Ja dodałam więcej sera, więc zmieniłam proporcję reszty składników. Smak mleka w proszku praktycznie niewyczuwalny. Spód z herbatników to i sernik pójdzie sprawnie. Ciasto usłyszane u koleżanki)) posyłam dalej, bo dobre...
Resztę mleka w proszku można wykorzystać do orzeszków.
herbatniki
Masa serowa:
1,45 dag sera białego na sernik
7 jaj
1 i 1/2 szkl. mleka w proszku
1 i 1/2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 duży budyń waniliowy w proszku
Lukier:
cukier puder
cytryna
Wykonanie:
1. Na spód blaszki o wymiarach (20x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasno herbatniki.
2. Żółtka utrzeć z cukrem dodać ser, i mleka na przemian, na koniec wsypać budyń.
3. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
4. Piec 1, 15 min. w temp. 180"C jak się ciasto zarumieni zmniejszyć temperaturę.
5. Ciasto po upieczeniu można polać lukrem. Do cukru pudru dodać kilka kropel cytryny.
Czy sernik ma byc bardzo rzadki?
OdpowiedzUsuńRaczej nie.
OdpowiedzUsuńTak!!!!
UsuńCzy to ciasto jest bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńTak, nie m potrzeby🙂
OdpowiedzUsuń