Czerwona gotowana kapusta najlepsza do obiadu,a w obecności sosu pieczeniowego to już w ogóle pycha.
W takiej wersji z jabłkiem i cebulką smakuje nam najbardziej. Końcowe jej doprawienie to już kwestia naszego smaku.
1 mała czerwona kapusta
1 cebula
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
1 sok z małej cytryny
1 jabłko
sól, pieprz
1). Kapustę pokroić, wrzucić do osolonej wody, dodać cukier i gotować 10-12 minut, nie więcej.
2). Odcedzić. Do gorącej dodać sok z cytryny, cebulę pokrojoną w kostkę oraz jabłko obrane i starte na grube wiórki. Dodać pieprzu i wszystko wymieszać, ewentualnie cukru.
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
1 sok z małej cytryny
1 jabłko
sól, pieprz
1). Kapustę pokroić, wrzucić do osolonej wody, dodać cukier i gotować 10-12 minut, nie więcej.
2). Odcedzić. Do gorącej dodać sok z cytryny, cebulę pokrojoną w kostkę oraz jabłko obrane i starte na grube wiórki. Dodać pieprzu i wszystko wymieszać, ewentualnie cukru.
bardzo lubię taką kapustę
OdpowiedzUsuń