Ciasto na czekoladowym biszkopcie przełożone kremem chałwowym. Puszyste delikatne z aksamitnym kremem. Dla wielbicieli chałwy i kremowców będzie idealnym ciastem, dla innych może wydawać się lekko mdły.Kto nie lubi suchych biszkoptów polecam naponczować. Koniecznie schłodzić przed podaniem, wtedy krem ma idealną konsystencję. Przepis pochodzi z tej strony.
6 jajek
3 budynie czekoladowe bez cukru na 1/2 l.
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać żółtka, cukier. Następnie budynie, mąkę i proszek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć do foremki (25x36cm). Piec 30 min. w temp. 160'C, zmniejszyć jak się zarumieni. Wystudzić, przekroić na pół i naponczować (1/2 szkl. wody przegotowanej + 3 kieliszki wódki).
Alkohol można pominąć.
Krem chałwowowy:
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe bez cukru na 1/2 l.
1 kostka masła
300 g chałwy
Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu, na koniec dodać kieliszek wódki. Chałwę zmiksować w oddzielnej misce i dodać do kremu. Ucierać do gładkości.
Połowę kremu wyłożyć na połowę biszkopta przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu.
Wierzch:
Ciasto posypać startą czekoladą.
mm, wygląda super;)
OdpowiedzUsuńTen krem chałwowy musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńWidziałem to na innych blogach, dlaczego nie podajesz źródła??
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnienie))) czegoś mi brakowało w opisie)
OdpowiedzUsuńPysznosci :D
OdpowiedzUsuńDo mnie tez przemawia ten krem chalwowy <3
Każde ciasto super się prezentuje :) Zastanawia mnie jak Ci się udaje kroić taką równą kostkę? Czy są jakieś przyrządy do krojenia tak równych kwadratów? Bardzo mnie to nurtuje ;p
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń