Jak co roku tradycyjnie na Święta piekę pierniki, te w dużych rozmiarach, bo będą ozdabiać choinkę. Gwiazdki z foremki, serca wycięte nożem. Proponuję lukier z białka i pudru ten jest śnieżnobiały. Ozdobienie ciastek wymaga sporo pracy i cierpliwości, ale raz w roku można zaszaleć... to przecież sama przyjemność ... dla oka i podniebienia..
Ciastka nie są twarde, smakują jak kruche ciasteczka o smaku piernikowym.
4,5 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła 250 g
2 jajka
1 żółtko (jeśli robimy lukier z białka)
paczka przyprawy do piernika (20g)
1 łyżeczka kakao
3 łyżki cukru
10 łyżek miodu
1 łyżeczka sodki
Wszystkie składniki wrzucić do misy robota, lub wyrobić na desce dłońmi. Podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty. Piec ok. 20 min. w temp. 180'C
Ozdobić wg uznania.
Lukier:
1 białko (sparzyć wrzątkiem)
ok.1 szkl. cukru pudru
Do białka wsypać cukier i ubić mikserem.
Można do lukru dodać kilka kropel wody lub cytryny, gdyby wyszedł za gęsty.
wszędzie pierniczki;)Twoje wyjątkowo kolorowe!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńJa to mam zdolną chrzestną;-)
OdpowiedzUsuńMadzik przepiękne, smakują wybornie, reszta będzie wisieć na choince-wszystkim się będziemy nimi chwalić!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawia Olszyna
Dziękuję Kubusiu))))
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i pozdrawiam))))