Tort z bitą śmietaną o smaku czekoladowym, z wilgotnym biszkoptem i dżemem porzeczkowym... pyszny, z bardzo delikatną i aksamitną masą, który wręcz rozpływa się w ustach..
Biszkopt ze swojego ulubionego przepisu, lub:
8 jaj
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku
Białka ubić, dodać cukier, żółtka wcześniej wymieszane z proszkiem, wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy (24/25cm).
* jak Wam wychodzą grube biszkopty to wystarczy zrobić z 6 jaj
Masa czekoladowa:
1 litr śmietany 30%
1 czekolada mleczna + 1/2 tabliczki gorzkiej , jeśli ktoś lubi lekko gorzkawy smak
3 fixy
Ponadto:
słoiczek dżemu porzeczkowego
Śmietanę wlać do garnuszka, połamać czekoladę mieszać, aż do rozpuszczenia (na małym gazie), żeby nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i chwilkę miksować. Włożyć do lodówki na 12 h. Po tym czasie, wsypać fixy i ubić.
Biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy naponoczować. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym, następnie posmarować śmietaną, przykryć biszkoptem itd.
Wygląda przepysznie :) I ten dżem porzeczkowy,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nie wątpię, że rozpływa się w ustach :) bardzo ładnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz i częstuje Was kawałeczkiem, pzdr,magda
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowany i o bogatym wnętrzu ;) Czyli wszystko w należytym porządku!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :D
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój blog, wszystkie potrawy wyglądają apetycznie, zdjęcia są śliczne i dodatkowy plus za estetykę w opisach, której czasami brakuje na stronach. W każdym razie, będę Cię częściej odwiedzać, pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńBARDZO dziękuję za tak miły komentarz,cieszę się, że blog się podoba, pzdr. Magda
OdpowiedzUsuń