Słodka kapusta z fasolą od lat widnieje na naszym stole, smak dosłownie jak w tytule wręcz słodka, tradycyjnie wyjadana z garnka w wigilijne południe...
główka słodkiej kapusty (ok. 3 kg)
1/3 kostki masła prawdziwego!
ok. 30 dag fasoli (białej lub brązowej)
sól, pieprz ziołowy
1/3 kostki masła prawdziwego!
ok. 30 dag
sól, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
1) Fasolę namoczyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
2) Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3) 3/4 ugotowanej fasoli zgnieść a resztę zostawić w całości.
4) Do kapusty dodać fasolę, masło, sól, pieprz i wymieszać.
Do kapusty można dodać grzyby suszone, wcześniej wymoczone i ugotowane.
2) Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3) 3/4 ugotowanej fasoli
4) Do kapusty dodać fasolę, masło, sól, pieprz i wymieszać.
Do kapusty można dodać grzyby suszone, wcześniej wymoczone i ugotowane.
W moim domu także jada się "słodką" kapustę z grochem i to jedyne danie, na które z niecierpliwością czeka moje rodzeństwo -dwa wigilijne niejadki (ani ryby, ani grzyby, ani nic.. prawie:) U mnie jednak daje się prawdziwy groch, no i może jest go trochę więcej niż 30 dag, ale robię na oko:)
OdpowiedzUsuńPyszota:) -dajanka:)
Oj nie ma jak to kapusta z grochem, nawet dzieciaczki za nią przepadają:)))
OdpowiedzUsuńJejku, robię identyczną, tylko jeszcze dosładzam cukrem. Właśnie pół godz. temu zamoczyłam fasolę i będę wykorzystywac jej nadmiar ze świąt. Jest pyszna. Podstawa na naszym wigilijnym stole.
OdpowiedzUsuńJuż myślałam, że wszyscy robią z kiszonej, ale to już nie to samo co ze słodkiej, pzdr.magda
OdpowiedzUsuńKapustka jest przepyszna, dodałam tylko smażoną cebulkę i żółty groch. Po Twojemu też spróbuję tylko fasolkę muszę nabyć
OdpowiedzUsuńja też zawsze robię ze słodkiej kapusty z kiszonej to jest.........bigos !
OdpowiedzUsuńU nas zawsze kiszona z grzybami i drobną fasolką perłową :-)
OdpowiedzUsuńAlicja
UsuńW rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.
Alicja
UsuńW rodzinnym domu zawsze na Wigilię była kapusta słodka z białym grochem oraz kwaszona z grzybami. Ja przygotowuję podobnie, a córka podgląda i na pewno będzie kontynuować tradycję. Ciekawostka – następnego dnia te dwie kapusty są łączone. Super. Pozdrawiam.
To przypomina dom rodzinny
UsuńNareszcie jest ze słodkiej kapusty. Ciekawa jestem skąd pochodzi rodzina Pani Magdy. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa robię pół na pół i wszyscy zadowoleni
OdpowiedzUsuńJest przepyszna
OdpowiedzUsuńczytam w 2021 i podobnie jak megii013 już myślałam, że wszyscy robią to danie z kapusty kiszonej lub mieszanej a jednak są ludzie, którzy tak jak ja (świętokrzyskie) jadali w dzieciństwie kapustę słodką z grochem na masełku :)
OdpowiedzUsuńHehe masz rację tylko ze słodkiej najlepiej smakuje i u nas tak od zawsze😃
OdpowiedzUsuń😋Najsmaczniejsze danie wigilijne. Wszyscy czekają, aż zostanie podane. Biała kapusta z fasola pychota👌
OdpowiedzUsuń