To ciasto nie może się nie udać, wbrew pozorom robi je się dość szybko, a prezentuje się pięknie. W oryginalnym przepisie (jak też tu podałam) jest do jednego jak i drugiego kremu jedna cała margaryna, wydawało mi się jej troszkę za dużo w smaku i następnym razem dałam jej mniej,z tym że już się tak pięknie nie prezentowała w przekroju, bo masa była rzadsza... aa jedak zostaje przy oryginale.))
Ciasto:6 jaj
1 szkl mąki pszennej+
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka proszku
ok. 3 paczki katarzynek bez polewy
puszka masy krówkowej 400g
2 margaryny (tylko KASIA)
500g zmielonego sera
3 łyżki cukru pudru
Wierzch:
orzechy włoskie, arachidowe lub wiórki + łyżka masła
WYKONANIE:
Ubić białka, zmiksować z cukrem, a następnie żółtkami. Dodać mąkę, proszek, olej i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej i wysmarowanej olejem blaszki (20x36cm) i piec ok. 30 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
Krem kajmakowy:
Kajmak utrzeć z margaryną. Posmarować połowę biszkopta, trochę zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta. Na krem kajmakowy ułożyć katarzynki, lekko docisnąć.
Krem serowy:
Ser utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru, po czym dodać margarynę. Cały krem wyłożyć na ciastka i przykryć drugą połowę biszkopta. Wierzch posmarować kremem kajmakowym, posypać orzechami lub wiórkami przesmażonymi z łyżką masła (wiórki wystudzone).
Ciasto MUSI leżakować jeden dzień, aby ciastka zmiękły!
Cos nowego!!!Dodalam twoja stronke do ulubionych..podoba mi sie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że podoba Ci się u mnie, zapraszam na wirtualną kawkę z ciasteczkiem mojej produkcji, heeh pozdrawiam, magda
OdpowiedzUsuń