Bardzo dobre ciasto na biszkopcie makowym, z kremem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz przepyszną frużeliną wiśniową. Bardzo sprytnie się ją robi, wystarczy zaklepać mąką ziemniaczaną i od razu wylać na biszkopt. Ciasto wykonał Mikołaj, więc nie moja w tym zasługa😉 wbrew pozorom, nie jest trudne do zrobienia, a jest przepyszne. Taki orzeźwiający torcikowy smak...
Biszkopt makowy:
6 jaj
1 szkl. maku
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/4 szkl. wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie przekroić na pół i zasypać 5 łyżkami cukru.
1. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka. Następnie na najmniejszych obrotach dodać mąkę, proszek, mak i wiórki.
2. Foremkę 20x36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 30 min. w temp. 160'C
3. Jak wystygnie przekroić na pół i nasączyć ( 1/3 szkl. wody i 2 kieliszki wódki).
Krem:
250g serka mascarpone
400 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru (może być zwykły)
1. Do śmietany dodać cukier, ubijać i stopniowo dodawać serek mascarpone, aż do gęstego kremu. Posmarować po biszkopcie i przykryć drugą połową. Lekko docisnąć.
Frużelina wiśniowa:
450 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Wiśnie przelać do garnka, dodać 1/4 szkl. wody i zagotować.
Do 1/5 szkl. wody dodać 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać i wylać do wiśni.
Gorącą frużeliną posmarować ciasto.
No i naogląda się człowiek takich zdjęć i mu ślinka cieknie wieczorem, gdy już trzeba się ograniczać :)
OdpowiedzUsuń