Spód:
herbatniki
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
7 jaj
1/3 szkl. oleju
1 budyń śmietankowy na 3/4
Wierzch:
biszkopty okrągłe
1 śmietana 30% - 400g
1 serek mascarpone
4 łyżki cukru
1 szkl. mocnej kawy
1. Foremkę o wym. 20 x36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć obok siebie herbatniki.
2. Do miski dodać żółtka i cukier. Zmiksować dodać ser, mleko, olej i budyń. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać łopatką w masę serową. Wszystko wylać do foremki. Piec 1 h 10 min. w temp. 180'C, jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.
3. Biszkopty zamoczyć w naparze z kawy, ułożyć na papierowym ręczniku (można dodać kieliszek wódki). Śmietanę, mascarpone i cukier zmiksować do powstania gęstego kremu. Sernik posmarować cienko masą, ułożyć biszkopty i posmarować resztą masy. Posypać kakao.
Muszę kupić większą blachę do pieczenia, sernik jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, bo to mój autorski))
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo pyszne. Zniknęło w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńSuper, fajnie)
OdpowiedzUsuń