sobota, 13 marca 2021

Sernik Tiramisu


Sernik o smaku popularnego włoskiego deseru. Kto lubi Tiramisu, posmakuje mu i ten sernik. 


Spód:

herbatniki


Masa serowa:

1 kg sera na sernik

3/4 szkl. cukru

3/4 szkl. mleka

7 jaj

1/3 szkl. oleju

1 budyń śmietankowy na 3/4 


Wierzch:

biszkopty okrągłe

1 śmietana 30% - 400g

1 serek mascarpone

4 łyżki cukru

1 szkl. mocnej kawy


1. Foremkę o wym. 20 x36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć obok siebie herbatniki.

2. Do miski dodać żółtka i  cukier. Zmiksować dodać ser, mleko, olej i budyń. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać łopatką w masę serową. Wszystko wylać do foremki. Piec 1 h 10 min. w temp. 180'C, jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę. 

3. Biszkopty zamoczyć w naparze z kawy, ułożyć na papierowym ręczniku (można dodać kieliszek wódki). Śmietanę, mascarpone i cukier zmiksować do powstania gęstego kremu. Sernik posmarować cienko masą, ułożyć biszkopty i posmarować resztą masy. Posypać kakao.

4 komentarze:

  1. Muszę kupić większą blachę do pieczenia, sernik jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, cieszę się, bo to mój autorski))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszlo pyszne. Zniknęło w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń