poniedziałek, 13 stycznia 2020

Biszkoptowe pierniczki



Bardzo prosty przepis na pierniczki. Chwila moment i już gotowe. Niepotrzebne foremki, niepotrzebna stolnica. Ciasto kładziemy łyżką na blachę, które rozleje się w takie oto ,,biszkopciki". Lekkie i mięciutkie. Nie piec dłużej niż podałam w przepisie. Zaraz po wystudzeniu trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zrezygnowałam z cukru, bo sam miód nam zdecydowanie wystarczy, jeśli chodzi o słodkość tych ciastek. Przepis ze strony ,,Wilkuchnia".


1/2 szkl. miodu płynnego
2 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżki masła
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku
1/2 łyżeczki sodki


1. Masło rozpuścić z przyprawą do piernika. Ostudzić.
2. Miód zmiksować z jajkami.
3. Dodać masło rozpuszczone, mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać mikserem.
4. Kłaść łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec 12 min. w temp. 180'C 
6. Do cukru pudru dodać trochę wody, wrzucić pierniki do większej miski i wszystkie wymieszać w lukrze. Im rzadszy lukier tym się mniej przylepi do ciastka.

2 komentarze: