wtorek, 6 sierpnia 2019

Adwokatowe OREO



Adwokatowe OREO, bo inna nazwa nie przychodziła mi do głowy. Ciasto na zimno, z likierem jajecznym, bo wzięła mnie ochota na takie smaki. Fajne, bo bez pieczenia przez to szybko je zrobimy. Czarne herbatniki dodają mu uroku, prawda?


herbatniki czarne
biszkopty 140g (z carrefoura)
likier jajeczny 200 ml
500 g serka mascarpone
600 g śmietany 30%
2 czubate łyżki żelatyny
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


1). Dno tortownicy (24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasno herbatniki.
2). Zrobić kawę z 3 łyżeczek. Ostudzić.
3). Biszkopty  zamoczyć w kawie i położyć na papierowy ręcznik (polecam kupić biszkopty ,,zwarte", wtedy nie rozpadają się przy moczeniu, z firmy SUN są ,,purchawki", nie polecam.
4). Serek mascarpone wymieszać z likierem, dodać ubitą kremówkę. Wszystko wymieszać.
5). Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać dokładnie i połowę masy wylać na herbatniki. Wyrównać. Ułożyć biszkopty i wylać resztę masy. 
6). Ciastka pokruszyć (np. pod ręcznik papierowym tłuczkiem do kotletów) i posypać zaraz po masie.


2 komentarze:

  1. Przepis do zapisania i jak najbardziej do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj na obiad robiłam https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html ale mam ochotę na coś słodkiego dlatego jutro zrobię ciasto z tego przepisu. Uwielbiam piec a to ciacho wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń