wtorek, 2 lipca 2019

Cukinia z masłem



Można zajadać się już młodą polską cukinią. Idealna jako dodatek to obiadu. W małe piętnaście minut i będzie gotowa. Taka al' dente najlepsza. Ostatnio robiłam bez suszonych pomidorów i też smakowała. Cukinia musi być twarda, jeśli końcówka jest lekko miękka może potem być gorzkawa. Dlatego najlepsza jest świeża.


3 małe cukinie
3-4 łyżki masła
1 płaska łyżka suszonych pomidorów
sól, pieprz

1). Cukinie umyć, pokroić w pół plastry razem ze skórką. Roztopić masło, wrzucić cukinie na dużą patelnie i dusić pod przykryciem. Dodać soli, pieprzu i 1 łyżkę suszonych pomidorów. Na chwilkę przed końcem otworzyć pokrywkę i pomieszać od czasu do czasu.

1 komentarz:

  1. Robiłam jest pyszna i taka prosta do zrobienia. Ania

    OdpowiedzUsuń