wtorek, 11 czerwca 2019

Lody czekoladowo-bananowe



Tymi lodami chłodziliśmy się minione lato. Czekoladowo-bananowe słodkie, a bez cukru. To dzięki dojrzałym bananom. Bez wyrzutów sumienia można się nimi zajadać w przeciwieństwie do kupnych lodów. Tu nie mamy cukru, syropu glukozowego, stabilizatorów, olejów palmowych, sztucznych barwników, itp. Dużego tego, prawda? Dlatego cieszmy się bardziej z tego jak dziecko nam nie zje tego loda niż się nimi opycha. A domowy lód, tylko 3 składniki, w tym owoc i ciemne kakao. Śmietankę można zamienić na mleko, będą bardziej wodnite w smaku, a i mniej kaloryczne. Przepis podrzuciła mi koleżanka, troszkę go zmieniłam.


2 przedojrzałe banany (z czarnymi kropkami)
1 śmietana 30% - 200g/ lub mleko
2 łyżki kakao

1). Kremówkę podgrzać, dodać kakao, dokładnie wymieszać łyżką. Wystudzić.
2). Banany zblendować, dodać do śmietany i wymieszać łyżką.
3). Wlać do pojemników od lodów i zamrozić. Po zamrożeniu, polać wrzątkiem, żeby szybko wyszły z pojemniczka.

1 komentarz: