środa, 15 maja 2019

Szybki i prosty deser



Coś dla osób, które nie lubią piec ciast, a lubią słodkie. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zetrzeć lub pokroić szybciutko jabłka, posypać kruszonką i nim goście przyjdą, mamy coś pysznego. Nie musi stygnąć, bo ciepły podany z gałką lodów i kleksem bitej śmietany jest naprawdę obłędny. Niby nic, a takie pyszne! 


1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki żurawiny 

2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
170 g masła

1). Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach (można pokroić w plastry). Do jabłek dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie z szerokim spodem). 
2). Do miski wsypać mąkę, cukier, masło. Wszystko wymieszać w palcach dłońmi na kruszonkę. Posypać po jabłkach.
3). Piec ok. 30 min. w temp. 180'C bez przykrycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz