środa, 10 kwietnia 2019

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami



Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Zrobić takie oto kotleciki. Im bardziej rumiane tym lepiej. Pasuje do nich sos pieczarkowy, mogą zastąpić ziemniaki. Łatwe, pyszne i wegetariańskie. Źródło  przepisu

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag pieczarek
1 duża cebula
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól, pieprz

1). Pieczarki zetrzeć ma dużych oczkach, usmażyć, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawić. Muszą być całkowicie odparowane!, bez wody.
2). Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać usmażone pieczarki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać.
3). Masę wrzucić łyżką do bułki tartej i dopiero teraz formułować kotlety dłońmi.
4). Smażyć na oleju z dwóch stron na złoto.


1 komentarz: