poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Roladki



Efektowne mięsne danie, dość szybko i sprawnie je zrobimy. Nawet jak mięso nie będzie idealnie zwinięte w roladkę, nic to nie przeszkadza, bo owijamy je w szynkę. To ona nam scali całą roladkę. Do środka możemy włożyć co mamy pod ręką. Ja się już nie bawiłam z pracochłonnymi farszami, dodałam ser żółty i czerwoną paprykę.
  Z wytopionego tłuszczu można zrobić pyszny sosik.


2 podwójne piersi z kurczaka
2 kulki mozzarelli
1 puszka pomidorów
2 opakowania szynki parmeńskiej
1 papryka czerwona
20 dag ser żółty
1 ząbek czosnku
mała cebula

1). Na 1 łyżce oleju usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wlać pomidory. Dodać soli, pieprzu. Smażyć ok. 10 min. do zgęstnienia.
2). Mięso umyć, jedną pierś przekroić w poprzek na pół, a grubszą część wzdłuż. Trzy kawałki, które powstaną rozbić. Z jednej strony posolić i popieprzyć. Przy brzegu ułożyć pasek wąski sera i papryki. Zwinąć w roladkę. Szynkę delikatnie wyciągnąć i owinąć nią mięso, łączeniem do dołu kładąc w naczyniu i tak postąpić z resztą mięsa.
3). Piec w przykrytym naczyniu ok. 45 min.  po tym czasie wyłożyć sos pomidorowy i na każdej roladce ułożyć plaster mozzarelli. Zapiekać kilka minut do rozpuszczenia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz