sobota, 19 stycznia 2019

Princessa ZEBRA bez pieczenia!



Kolejne pyszne ciasto bez pieczenia. Wystarczy zrobić krem i przełożyć ciemnymi herbatnikami. Mocno kokosowe, lekko przełamane konfiturą malinową. Coś dla lubiących słodkie wafelki ,, princessa zebra". Przepis podpatrzony z tej strony, zmniejszyłam ilość cukru, a zwiększyłam ilość kremu, żeby wygodnie się smarowało.


paczka herbatników kakaowych
powidła malinowe (pół słoiczka) lub dżem porzeczkowy
wiórki kokosowe
1 kieliszek  wódki
pralinki Rafaello

250 g masła
2 żółtka
750 ml mleka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki czubate mąki pszennej
4 łyżki cukru
paczka cukru waniliowego - 30g
50 g białej czekolady


1). Żółtka zmiksować z cukrami, następnie dodać 1/2 mleka i obie mąki. Wymieszać mikserem i wylać na zagotowane w garnku mleko. Mieszać do zgęstnienia. Gdyby wyszły krupy, wymieszać chwilkę mikserem. Przestudzić.
3). Miękkie masło utrzeć, dodawać budyń porcjami. Następnie startą czekoladę na dużych oczkach, 10 łyżek wiórków i na koniec alkohol.
4). Foremkę 24x24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wykroić równy wymiar). Wyłożyć dno ciastami posmarować 1/3 kremu, przykryć ciastkami, na nie posmarować dżemem (nie za grubo) i przykryć kremem. Następnie kolejną warstwę herbatników posmarować resztą kremu. Posypać wiórkami, ozdobić pralinkami rafaello. Włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby zmiękły od kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz