poniedziałek, 5 listopada 2018

Tagliatelle z boczkiem i kurczakiem



Danie to powstało, bo była ochota na makaron, a że w lodówce można było coś znaleźć to wyszedł dobry obiad. Do tego naprawdę szybki. Polecam.


makaron tagliatelle lub wstążki (1/2 paczki)
1 pojedynczy filet z kurczaka
4 grube plastry boczku wędzonego 
1 por
przyprawa do kurczaka
5 łyżek śmietany 18%

1). Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą.
2). Mięso pokroić w krótkie paski i posypać przyprawą do kurczaka.
3). Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Można zamienić na szynkę, tylko wtedy dodać łyżkę oleju do smażenia. 
4). Do boczku dodać por pokrojony w drobną kostkę, z kawałkiem części zielonej. Chwilę posmażyć.
5). Następnie mięso. Wszystko usmażyć. Dodać 1 szkl. wody.
6). Do kubka wlać 1/2 szkl., wody wsypać 1 łyżkę mąki i 5 łyżek śmietany. Dodać trochę ,,sosu" z patelni i energicznie wymieszać, wylać i zagotować chwilę. Doprawić pieprzem i solą.

2 komentarze: