piątek, 25 maja 2018

Pancakes



Są truskawki jest i coś pysznego. Naleśniki w wersji amerykańskiej. PANCAKES - puszyste i delikatne placuszki, dobre na śniadanie czy kolację. Chętnie sięgają po nie dzieci. A nawet chętnie je zrobią. Podane z owocami, syropem klonowym czy wedle uznania. Moje trochę falbaniaste na brzegach. 


1,5 szkl. mąki pszennej
3 jajka
1 szkl. mleka
2 łyżeczki proszku
3 łyżki cukru
50 g stopionego masła
szczypta soli


1). Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszać. Wylać ciasto na nieprzywierającą patelnię i smażyć bez tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać z owocami, syropem klonowym czy cukrem pudrem.

1 komentarz: