piątek, 9 marca 2018

Pyszny krem z cebuli



Jaki jest krem z cebuli? delikatny i słodki. Dość mocno słodki, żadnej ostrości w nim nie czuć, co nie można powiedzieć o surowej cebuli. Jeśli mamy gotowy bulion czy rosół pójdzie nam sprawnie. Dobrze odłożyć sobie ziemniaki z poprzedniego obiadu, nie trzeba będzie gotować. Obowiązkowo z grzankami czosnkowymi. W rzeczywistości ma trochę jaśniejszy kolor.


1 litr bulionu warzywnego/rosołu
3-4 średnie ziemniaki
400 g cebuli
3 łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa


1). Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie Odcedzić.
2). Masło roztopić dodać cebulę pokrojoną w półkrążki i zarumienić na złoto, małe pół godziny. Najpierw pod przykryciem, potem bez.
3). Do bulionu dodać ugotowane ziemniaki (ile to zależy jaką chcemy mieć gęstość), cebulę. Wszystko zblendować, doprawić do smaku. Gotować ok. 5 min. 



2 komentarze: