wtorek, 27 marca 2018

Udka po cygańsku



Komu już się przejadły tradycyjnie przyrządzone udka, polecam te w sosie śliwkowo-pomidorowym. Bardzo proste wykonanie, bardzo smaczne i soczyste mięsko. Przepis z internetu, troszkę go zmieniłam. Pominęłam śliwki i zrezygnowałam z 3 łyżeczek cukru, sos jest już wystarczająco słodki. Ja podałam z ryżem i lodową. Polecam, może ktoś się skusi))


4 udka
1 łyżka oleju
papryka słodka
sól

Sos: 
5 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki przecieru
3 łyżki ketchupu
1/2 szkl. wody
1 łyżka octu ryżowego lub 1 łyżeczka spiryt.
1/3 łyżeczka soli

1 łyżka masła
1 cebula

1. Udka umyć, odsączyć z wody, posypać solą i papryką. Obsmażyć z dwóch stron na łyżce oleju. Po 10 min. z każdej strony.
2. W rondlu na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać resztę składników sosu i zagotować.
3. Do naczynia żaroodpornego włożyć udka i polać sosem. Piec w temp. 180'C ok. 1.10 h

4 komentarze:

  1. Pysznie muszą smakować w takim sosie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za udkami nie przepadam, ale w tym sosie mi bardzo smakowały. Polałam nim ryż)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o podpowiedź, czy to ma być koncentrat pomidorowy czy przecier tzn taki w kartoniku?

    OdpowiedzUsuń