niedziela, 3 grudnia 2017

Ekspresowa zupa z buraczków



Mała przerwa... Ale jestem. Mam dla Was kilka fajnych przepisów, niektóre pod kątem zbliżających się Świąt. Dziś zaległy już przepisik na buraki w słoiku. Ogromna wygoda, kiedy pójdziemy zimą do spiżarni, odkręcimy słoik i zalejemy rosół. Przepis bardzo prosty, jedynie chwilę musimy poświęcić by je przygotować. Świetne na barszczyk do krokietów czy do zabielanej zupy buraczkowej.
Przepis z tej strony



buraczki
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
1 łyżka soli
woda

1). Buraczki obrać ze skórki, pokroić w plastry (malutkie w całości).
2). Włożyć do słoika, wsypać sól, cukier, wlać ocet i zalać wodą (zostawić 1 cm.) Mocno zakręcić.
3). Dno garnka wyłożyć ściereczką, ułożyć słoiki i gotować na średnim ogniu 1 godzinę.   

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię buraczki i zupy z nich przygotowane :) Smaka mi narobiłaś... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy))

    OdpowiedzUsuń