sobota, 2 września 2017

Placki z cukinii



Pyszne placki z cukinii, sezon w pełni więc warto zrobić. Można dodać cebulkę, wtedy bardziej przypominają placki ziemniaczane. Można ją pominąć, wtedy można je posłodzić. U mnie z kleksem śmietany...

ok. 1 kg obranej cukinii ( młodej nie obierać)
3 jajka
1,5 łyżeczki soli
10  łyżek mąki
1/2 małej cebuli


1). Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić. Po ok.15 min. porządnie odcisnąć sok na sitku, uciskając dłonią.
2). Do odsączonej cukinii dodać jajka, cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), mąkę i wszystko wymieszać.
3). Smażyć na rozgrzanym oleju (2 łyżki), na rumiano z obu stron. 

* gdyby ciasto się Wam rozpadało podczas przekładania, dodać 1 jajko i kilka łyżek mąki, wszystko zależy jak odsączymy cukinię

4 komentarze:

  1. Ale prosty przepis jak na placki ziemniaczane. Spróbuję zrobić. Ania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, dzieci wcinały aż miło) ))
    Kasia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiła, przepyszne, przekładały się idealnie)
    Dzięki za przepis. Ola

    OdpowiedzUsuń