poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Ciasto z cukinią





Szybko pędzę z przepisem na ciasto z cukinią, bo sezon w pełni. Wilgotne, bardzo czekoladowe i bardzo PYSZNE)). Od razu mówię, że kompletnie jej nie czuć. Nadaje wilgotności i w taki oto sposób można przemycić to warzywo dzieciom. Przepis choć nie krótki to bardzo prosty w wykonaniu. Obawiałam się zakalca, ale zupełnie niepotrzebnie. Podejrzany na stronie ,, Moje wypieki" z moimi zmianami. Skróciłam trochę ilość składników i zmieniłam proporcje. Wyszło idealnie...

ciasto
300 g mąki pszennej
110 g masła
2 duże jajka
200 g cukru
7 łyżek kakao
50 g gorzkiej czekolady
1/2 szkl. oleju
100 g śmietany (pół małego kubka)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szkl. startej cukinii

polewa
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
7 łyżek mleka

* wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej

1). Makę, kakao, sól,  i sodę przesiać.
2). Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajka. Chwilę miksować i wlać olej, nie zaprzestając ucierania.
3). Do utartej masy dodać suche składniki w 3 turach, na przemian ze śmietaną, mieszając szpatułką TYLKO do połączenia się składników. Na końcu dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach i posiekaną czekoladę.
4). Ciasto wylać do foremki (21x25cm), wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem, wyrównać.
Piec w temp. 160'C ok. 45 min. 
5). Do garnuszka wlać mleko, dodać połamaną 
czekoladę i wymieszać.
Na wystudzone ciasto, wylać polewę i rozsmarować.


13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw, a z cukinią jest rewelacyjne :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wygląda to ciasto. Będę próbować, bo kusi strasznie)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak idealny murzynek��

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto z cukinią. Jest pyszne i bardzo wilgotne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię słodkości z cukinią 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. o tak znam to ciasto z cukinią... jest bardzo smaczne... następnym razem zrobię z polewą tak jak Ty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam wiele razy o tym cieście, ale sama nigdy nie piekłam :) Chyba czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I to jak najszybciej, póki cukinia jeszcze jest, bo ciasto przepyszne!)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne jest, potwierdzam :-)

    OdpowiedzUsuń