środa, 29 marca 2017

Domowe mleko kokosowe



Domowe mleko kokosowe, pyszne, tańsze niż te ze sklepu i co najważniejsze, bez zbędnych dodatków.  Bogate w witaminy i minerały. Świetnie zastąpi mleko krowie. Idealne dla alergików, i fanów kuchni roślinnej. Ale nie tylko... Warto pić różne mleka, by urozmaicić sobie jadłospis. Na bazie tego mleka zrobimy budyń, naleśniki, czy ugotujemy kaszę jaglaną. Po odstaniu w lodówce na wierzchu wytworzy się tłuszcz kokosowy, który po podgrzaniu połączy się z resztą. Najlepiej przelać do słoika, będzie łatwiej go zebrać, np. do kawki.
 Jeżeli chcemy uzyskać bardziej esencjonalne mleko należy zmniejszyć ilość wody, gdy zaś wolicie chudsze, trochę jej dodać. Co ważne, skoro ma to być domowe i zdrowe mleko, szukajcie wiórków bez dwutlenku siarki. Ja takowe kupuję w Lidlu.


5 szkl. wody 
200 g wiórków kokosowych

1). Paczkę wiórków kokosowych zalać bardzo ciepłą wodą, ale nie gorącą.
Odstawić na ok. 3 godziny. Po tym czasie zblendować kilka minut (blender kielichowy lub ręczny) przelać przez sito i porządnie odcisnąć (ja dociskam łyżką). Można również przełożyć do gazy i jeszcze przecisnąć (tym sposobem wyciśniemy dokładniej).
2). Przelać do słoika, zakręcić i trzymać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Ale pyszny pomysł. Dla mnie idealne, bo nie trawię laktozy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pędzę do Lidla.Dzięki))

    OdpowiedzUsuń