niedziela, 5 lutego 2017

Filet z kurczaka ze szpinakiem




Była niedziela, był i filecik, a żeby nie stał się zbyt monotonny, tym razem ze szpinakiem. Moje chłopaki nie odmówią, sami zażyczyli sobie tego dobrego ,,schabowego, z tym czymś zielonym". Bardzo łatwy do zrobienia, bo któż nie umie zrobić kotleta? wystarczy go posmarować szpinakiem, przykryć serem i mamy coś nowego i zdrowego na talerzu. Pyszny, pełen witam, składników mineralnych i kwasu foliowego. Prócz tego liście szpinaku zawierają 2 silne przeciwutleniacze i chronią przed miażdżycą. Jedynie chorzy na kamicę nerkową powinni go unikać. 


1 podwójny filet z kurczaka, lub schab wieprzowy
paczka szpinaku mrożonego
2 ząbki 
1 mała cebula
50 g serka topionego (śmietankowy, kremowy)
kilka plastrów sera żółtego
przyprawa do kurczaka
papryka ostra

1). Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak się lekko zarumieni wcisnąć czosnek. Chwilkę posmażyć. Następnie dodać szpinak i serek. Wymieszać.

2). Pierś przeciąć wzdłuż,  rozbić, posypać przyprawami i zanurzyć w rozbełtanym jajku. Następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

3). Mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Na kotlety wyłożyć szpinak i przykryć plasterkiem sera żółtego. 
Piec w piekarniku w temp. 190'C tylko do rozpuszczenia sera (kilka minut), nie dłużej.

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahaha :) "i tym czymś zielonym" strasznie mnie rozbawiło ;) Pewnie dlatego, że sama to często słyszę. A przepis jest świetny, to udoskonalenie tradycyjnego kotleta schabowego :) Bardzo mi się to podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciekawe kombinacje obiadowe, tylko nie wiem czy chodzi o schab czy o pierś z kurczaka bo w przepisie jest pierś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Równie dobrze, może być wieprzowy. Kto co lubi)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak smakowicie, że pomimo tego że jestem po śniadaniu to chętnie mym się nim zajadała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny przepis Magda jestem pod wrażeniem

    OdpowiedzUsuń