środa, 1 lutego 2017

Francuskie kwiatuszki



Kwiatuszki z ciasta francuskiego to prosty i szybki pomysł na coś słodkiego. Dla tych co nie lubią siedzieć za długo w kuchni, a chcą coś wyczarować) Z powidłami i kleksem bitej śmietanki smakują wyśmienicie. Tu podpatrzone.


1 opakowanie ciasta francuskiego
1 śmietana 30%
1 śmietan-fx
1 łyżeczka cukru
powidła śliwkowe

1). Ciasto wyciągnąć wcześniej z lodówki, ok. 20 min. Rozwinąć, wykrawać foremką kwiatki. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem. Po środku każdego kwiatka nałożyć łyżeczkę powideł. Piec ok. 15 min. w temp. 220'C
2). Do śmietany wsypać 1 śmietan-fix, 1 łyżeczkę cukru i ubić na sztywno. Przełożyć do szprycy ( u mnie jednorazowy foliowy rożek, do którego wkładam plastikową tylkę. Na wystudzonych kwiatuszkach szprycujemy rozetki.

4 komentarze:

  1. Pyszne! Piekłam,goście myśleli, że kupne)) hihi
    Będą powtórki))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie banalnie proste, a jakie ciekawe zarazem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Efektowne, proste w wykonaniu ciasteczka. Schrupałabym niejedno dzisiaj na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! polecam wszystkim ten przepis.

    OdpowiedzUsuń