niedziela, 22 stycznia 2017

Cynamonek



CYNAMONEK - bo tak nazywa się ciasto z pobliskiej cukierni. A co więcej mi bardzo smakuje i postanowiłam coś wykombinować na jego wzór. Nawet się udało. Ciasto kryje w sobie uprażone jabłuszka, biszkopcik i kremik ze śmietanką i mascarpone. Wierzch posypałam cynamonem, stąd ta wdzięczna nazwa.



Biszkopt:
4 jaja
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać z łyżką.
Przelać do formy (20x36cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Piec 25 min. w temp. 160'C.

Masa jabłkowa:
1,70 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

Jabłka ostrugać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok. Przełożyć do dużej patelni, dodać cukier i cynamon. Chwilę prażyć, co jakiś czas mieszając. Wyłożyć na biszkopt. Wystudzić.

Masa śmietanowa:
400 g śmietany 30%
1 serek mascarpone
2 łyżki cukru
2 śmietan-fix

Mascarpone wymieszać z cukrem. Do śmietany wsypać śmietan-fix, ubić na sztywno. Dodać serek i wymieszać. Rozsmarować po jabłkach (nakładać kupkami, będzie łatwiej). Posypać  cynamonem.

11 komentarzy:

  1. Wygląda jak puch :) Cudne, musi się rozpływać w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie delikatna tekstura...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie. Częstuje się. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie to za dużo cynamonu, ja bym zamieniła wierzch na czekoladę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można zamienić na czekoladę. Można cieniutko posypać.Cynamon bardzo dobrze współgra z resztą!

    OdpowiedzUsuń
  6. cynamonowe słodkości bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaaaa, poproszę kawałek tego ciacha.
    Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń