wtorek, 8 listopada 2016

Szarlotka najprostsza na świecie!!



Dziadziusiowy sad za płotem obrodził w piękne jabłuszka,  a że było dużo zbieranych, trzeba było je szybciutko wykorzystać. I oto jest przepis na pyszną i bardzo prostą szarlotkę. Bez zagniatania, ucierania i bez jajek. Czyż nie brzmi zachęcająco? Mieszamy suche składniki, sypiemy na blachę, przekładamy jabłkami i to jedyny nasz wkład w to ciasto. Ostrugać i zetrzeć,a że Mikołaj po ostatnich zajęciach w szkole wpadł w wir tarcia, ciasto poszło nam migusiem . Pyszna, wilgotna, z dużą ilością jabłek i chrupiącą maślaną skórką. Idealna dla tych, którzy nie mają doświadczenia w kuchni. Przepis stąd.


2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. kaszy manny
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 i 1/2 kg. kwaśnych jabłek (u mnie czerwona reneta)
5 łyżek cukru (gdy są kwaśne jabłka)
1 łyżka cynamonu

200g masła

1). Wszystkie suche składniki wymieszać (mąkę, mannę, cukier i proszek). Podzielić na 3 części.
2). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.
3). Foremkę o wym. 20x36 cm. wysmarować masłem, wysypać jedną część suchych składników (wyrównać), wyłożyć równo na całej powierzchni 1/2 jabłek, następnie drugą część suchych składników, znowu jabłka i ostatnią już część suchej mieszanki.
 Masło pokroić na cieniutkie plasterki i poukładać w odstępach 2 mm koło siebie na całej powierzchni lub zetrzeć mrożone na wiórki na tarce o dużych oczkach.
 Piec ok. 70 min. w temp. 190 'C po ok. pół godz. zmniejszyć temp., żeby masło się za mocno nie przypiekło.

24 komentarze:

  1. Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta to fakt, ale za to jaka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja szarlotka ładniej się prezentuje :)
    szyman.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Również robię taką szarlotkę :-) Jest rewelacyjna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna ta szarlotka, szybciutka i smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! Podoba mi się fakt, że w cieście są aż dwie warstwy jabłek. O to właśnie chodzi, żeby było duuużo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię ją chociaż wolę taką na kruchym spodzie.... ale ta nie jest zła... jest inna :) ładne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. idealna, pięknie rozwarstwiona, można nacieszyć oczy przed zjedzeniem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, muszę wypróbować Twoją wersję;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna i niezwykle apetyczna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis znany i lubiany przeze mnie, Twoja wyszła bardzo ładna i foremna

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki dziewczyny.
    Lena - szybciutko ją popełniłaś, super że wyszła) )

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam już taką nie raz i mogę potwierdzić, że jest rewelacyjna i bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już czuję ten zapach..))))))

    OdpowiedzUsuń
  15. wyszła pysznie! mogłabym zjeść całą:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie możesz dodawać takich przepisów bo w spodnie się nie dopnę. Agnieszka zrobiła to ciasto jest MEGAAAA pyszne. Palce lizać
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. Co by Wam tu doradzić. Niech Aga zje całą,wtedy spodnie dopniesz, hihihi, albo spodenki o rozmiarek większe na przyszłość,żartowałam ))
    Fajnie, że smakowała, miło czytać.
    Szybko ją machnęła))
    Pozdrawiam))

    OdpowiedzUsuń