poniedziałek, 28 listopada 2016

Krem z dyni z wędzonym boczkiem


Jesienny kremik z dyni z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje świetnego smaku. Co najważniejsze, żeby kupić wiejski , a nie ten farbowany na ,,pomarańczowo". U mnie przeciągnął się do zimy, na tą pogodę w sam raz. Bardzo prosta a zarazem mało pracochłonna zupka. W małą godzinkę mamy już ją na talerzu z pysznymi czosnkowymi grzaneczkami.

1 kg dyni
250 g wędzonego boczku
1 l. rosołu (np. z dnia poprzedniego)
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

1). Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w dowolny sposób.
2). Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę.
3). Na patelnię wrzucić masło, następnie pokrojoną dynię. Pierwsze 10 min. smażyć bez przykrycia, a następne 10 pod pokrywą.
4). Do garnka z rosołem wrzucić usmażony boczek z cebulą i dynię z patelni.
5). Gotować wszystko ok.10 min. i zmiksować blenderem..
6). Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
7). Jeśli lubicie gęste kremy, należy na średnim ogniu pogotować jeszcze z 10 min., mieszając od czasu do czasu.

6 komentarzy:

  1. Pyszna, syta i rozgrzewająca zupka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak porządna rozgrzewająca zupa, na te mroźne dni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm z boczkiem wędzonym jeszcze nie jadłam))
    Za rok spróbuję))
    Masz świetne przepisy!

    OdpowiedzUsuń