czwartek, 3 listopada 2016

3 bit



Ciasto 3 bit z batonem nie ma za wiele wspólnego, chyba tylko to, że jest dość słodkie, choć starałam się całkowicie nie przesłodzić. Do śmietany i kremu dałam tylko odrobinę cukru. 
Wszystkie masy przełożone są herbatnikami, dzięki temu nie musimy uruchamiać piekarnika. Znane już od kilku lat, u mnie jeszcze nie miało okazji zagościć na blogu. Ciasto podawać na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.

2 szkl. mleka
2 żołtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
200g masła

600 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
2 śmietan-fix

puszka kajmaku
herbatniki
3 kostki gorzkiej czekolady

1). 1,5 szkl. mleka zagotować, dodać cukier. Do większego kubka wlać pół szkl. mleka, dodać 2 żółtka, mąki, wszystko wymieszać mikserem i wlać na gotujące się mleko. Zmniejszyć ogień i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Przestudzić.
2).Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń.
3). Na dno foremki (24×24) ułożyć ciasno herbatniki, posmarować kajmakiem (wcześniej włożyć do garnka z wodą i chwilę ppogotowa). Całej puszki nie dałam takie duże 3/4. Przykryć herbatnikami. Następnie rozsmarować krem i przykryć znowu ciastkami.
4). Kremówkę ubić z łyżką cukru i fixami na sztywno. Rozsmarować na herbatnikach. Zetrzeć na tarce czekoladę bezpośrednio na śmietanę.

5 komentarzy:

  1. Ale pychota! Na weekendowe, rodzinne spotkanie będzie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona mega słodycz, nawet chciałam je zrobić ponownie na Wszystkich Świętych, ale wygrał tort czekoladowy; ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ciasta, a dodatek kajmaku zawsze przekona mnie do spróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie))) Ania

    OdpowiedzUsuń