sobota, 22 października 2016

Filety z kurczaka w cykorii



Dziś serwuję pyszne piersi z kurczaka. Niezwykle proste wykonanie, a jakie pyszne. Liście cykorii chronią mięso przed wysuszeniem, przez co jest bardzo soczyste. U mnie zdjęcie tuż przed pieczeniem, bo po nie było już czasu na latanie z aparatem. Przepis dostałam od koleżanki Ani, z którą to zawsze wymieniamy się nowościami kulinarnymi.


4 średnie filety z kurczaka
2 duże główki cykorii
4 plasterki chudego boczku lub szynki parmeńskiej
4 gałązki rozmarynu
4 liścia laurowe
8 łyżeczek serka ziołowego (np.Almette)
przyprawa do kurczaka

1). Mięso umyć, osuszyć, posypać przyprawą do kurczaka. Włożyć do miski, polać 2 łyżkami oleju, dokładnie wymieszać i włożyć do lodowki na  kilka godzin.
2). Cykorię obrać z liści, umyć, skroić białą twardą część od wewnętrznej strony.
3). Złożyć w łódeczki, po 4 liście na jedną. 
Środek posmarować 2 łyżeczkami serka, włożyć fileta, z jednej strony położyć rozmaryn a z drugiej liść laurowy. Całość zawinąć boczkiem lub szynką.
4). Włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. 
Łódeczki musimy ciasno ułożyć w naczyniu, bo się przechylają i naczynie nie może być za duże.
Piec 30 min, w otwartym naczyniu w temp. 190'C.

5 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie ma zdjęcia po upieczeniu :(
    szyman.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Myślę, że sprawdzi się na halloweenowym przyjęciu dla moich znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujący przepis,wygląda bardzo apetycznie więc i pyszne musi być :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam wyszły soczyste jak autorka pisała))) polecam.

    OdpowiedzUsuń