czwartek, 8 września 2016

Popapraniec




Popapraniec - może nie brzmi apetycznie, ale zapewniam, że jest przepyszny. Nazwa wzięła się pewnie od wykonania ciasta, im bardziej niedbale będziemy smarować,tym będzie bardziej popaprany. Podstawą dobrego smaku jest porządne nasączenie i spora ilość dżemu porzeczkowego. Do tego aksamitny krem na żółtkach i cała gama smaków, która przeplata się w cieście. Smakowo jest podobne do tego ciasta, tylko w innej wersji. Przepis dawno znalazłam na internecie, ale znacznie pozmieniałam, wg swojego smaku. Jeżeli dzieci mają jeść to ciasto, wódkę zamieńcie na wodę, a jeżeli tylko dorośli, można zrobić ciut mocniejszy poncz.. Na wierzch zamiast polewy i migdałów można posypać wiórkami, będzie szybciej i troszkę taniej.

5 całych jaj + 3 białka
1 szkl. cukru
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. oleju
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. maku
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wymieszać, następnie żółtka i olej. Mąkę z proszkiem przesiać dodawać po trochu i delikatnie mieszać łyżką.
Ciasto podzielić na 3 równe części: do jednej dodać wiórki, do drugiej mak  a do trzeciej kakao.Gotowe ciasta przełożyć na zmianę do foremki (20x36cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Piec ok. 45 min. w temp. 180'C, jak się zarumieni zmniejszyć temp.


Krem budyniowy:
3 szkl. mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
250 g masła
1 kieliszek wódki

2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Do 1 szkl. mleka dodać żółtka, mąki i wszystko wymieszać mikserem. Zmniejszyć ogień i wylać do mleka energicznie mieszając. Jak zacznie się gotować wyłączyć. Wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wlać wódkę.

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy (z Łowicza duży słoik)
100g płatków migdałowych
1 łyżka masła
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej (ja daję pół na pół)
4 łyżki mleka
4 kieliszki wódki

Czekoladę roztopić w garnuszku, dodać mleko, wymieszać.
Płatki migdałów przyrumienić na patelni na maśle.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na poł. Nasączyć oby dwie części (3/4 szkl.zimnej wody przegotowanej i 3 kieliszki wódki).
Posmarować połowę dżemu, następnie większą połowę kremu, przykryć drugą połową ciasta, docisnąć i znowu posmarować dżemem i kremem.

Posypać migdałami i ,,pomazać" polewą.

7 komentarzy:

  1. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że przedstawiasz przepisy jak dla mnie nie znane :)
    Zostaje, zapraszam do mnie od czasu do czasu też coś "gotuje" na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe ciasto, w wyglądzie i smaku :)

    OdpowiedzUsuń