sobota, 11 lipca 2015

Proste ciasto z owocami



Prościutkie ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Niedrogie, bo tylko z trzech jaj. Szybkie, pyszne, najlepsze w sezonie owocowym)) Przepis z mojej ulubionej stronki.

3 szkl. mąki
3 jajka
1 i 1/4 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
1 łyżka octu owocowego, ewnet. zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

ok. 700g  truskawek
100g borówek

Całe jajka utrzeć z cukrem  na puch. Dodać mleko, olej na przemian z mąką i proszkiem. Wszystko mieszać mikserem do połączenia składników, dodać ocet.
Przełożyć do foremki (20x36cm), wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. 
Na ciasto wyłożyć owoce (jak są bardzo soczyste i jest ich dużo, obtoczyć w budyniu lub suchej galaretce) i posypać kruszonką, maka+cukier+masło (zrobiłam na oko).
Piec w temp. 170'C ok. 50 min.(zmniejszyć temp. jak się zarumieni). 


42 komentarze:

  1. proste powiadasz? a wygląda jak z najlepszej cukierni;) wykorzystam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto faktycznie proste i tanie ale przepyszne. Zrobiłam je z jagodami i jabłkami i nie możemy jedząc powiedzieć sobie dość

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło ,,słyszeć" , dziękuje za komentarzyk)))

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłem. Posmakuje za 50 min. jak sie upiecze

    OdpowiedzUsuń
  5. DZIĘKUJE CIASTO SUPER SIĘ UPIEKŁO I JEST PYSZNE POZDRAWIAM;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja dziękuje za komentarz)), pozdrawiam p.Aniu))

    OdpowiedzUsuń
  7. A do czego ocet?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam z mrożonymi owocami. Wyszedł przez to zakalec mimo że optoczyłam galaretką. Ale i tak było pyszne. Z uwagi na porę roku zrobię z jabłkami. I zobaczymy jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech Pani następnym razem mrożone owoce posypie maka☺️

      Usuń
  9. Szkoda. Zrób z jabłkami, będą pewniejsze)))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam z truskawkami i wyszło bardzo dobre.
    Dzięki za prosty i pewny przepis. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś właśnie zrobiłam "prawie"jest jeszcze w piekarniku zobaczymy co będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się Kasiu))
    To pewniak, który zawsze wychodzi.
    Nie ma mowy o zakalcu jak w typowo ucieranych ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się Kasiu))
    To pewniak, który zawsze wychodzi.
    Nie ma mowy o zakalcu jak w typowo ucieranych ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam dzisiaj z samych borówek. Pychotka!!!Wyszedł bardzo wysoki.Jeszcze ciepły sie rozszedł ��

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Cieszy mnie to bardzo))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wlasnie upieklam,wyszlo pysznie. Super przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. za duzo cukru moim zdaniem monza zredukowac albo zastapic ksylitolem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dobry pomysł na fajne ciacho. A cukru, każdy może sobie odpowiednio mniej dać. Jak kto lubi.
    Ksylitol dzisiaj modny, jutro może znowu coś innego wymyślą...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. A truskawki polowki? Ktora strona do gory? I po ocet? Mozna nie dodawac?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobilam 5 dni temu , ciasto pyszne, moj maz chwalil. Polecam zrobic ... i dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie upiekłam i ..... zjedliśmy jeszcze ciepłe! Wspaniałe, pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelka:-) polecam z czystym supmieniem. Upiekłam z jabłkami i agrestoporzeczką oczywiście mrożoną i wyszło super. Najlepsze z tego typu szybkich i prostych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  23. Kiedy dodać ocet?jak układać truskawki duze, ktore zostały rozkrojone na polowe?

    OdpowiedzUsuń
  24. Np. Po wymieszaniu wszystkich składników. Truskawki jak wylejemy ciasto na blachę.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto zrobione, wyszło pyszne. Robiłam z papierowkami i śliwkami :) przepis super. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  26. dzięki))) takie proste ciasto wszystkim wychodzi i to jest jego plus))))pozdrawiam))

    OdpowiedzUsuń
  27. po co ocet? dlaczego nie odpowiadasz?

    OdpowiedzUsuń
  28. Z octem lepiej wyrasta, bez też wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  29. PYSZNE! Ciasto godne polecenia. Ja zrobiłam bez octu. W sklepie nie było jagód, więc wybrałam za owoce czerwoną porzeczkę. Dobre, lekko kwaśne owoce z słodką nutą ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  30. W przepisie nie podano czy piec na termoobiegu czy góra dół. Piekę już 56 min. góra dół na 175 stopni i nawet się nie zarumieniło...

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam ciasto powinno być gęste?

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto mięciutkie wilgotne ..pyszne niesamowicie .Pieklam dwa razy z truskawkami + rabarbar.Raz bez kruszonki i również wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  33. Miałam taki przepis ale bez mleka i tylko z 3 łyżkami oleju. A tu tyle oleju. Dlaczego taka ilość?

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyszło wspaniałe! Pyszne, wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  35. Na jaką blachę robicie

    OdpowiedzUsuń
  36. No niestety mimo bardzo dokładnego odtworzenia przepisu wyszedł OKROPNY ZAKALEC

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam Was serdecznie.. A ja piekę to ciasto tylko z mrozonymi owocami, bo mam ich dużo, i ciasto mi wychodzi super. Także bardxo dziekuje za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń