poniedziałek, 20 lipca 2015

Grzybowa polana



Efektowna warstwowa sałatka, która ozdobi niejeden stół. Trochę pracochłonna, ale efekt wynagrodzi pracę. Jeśli chodzi o smak to wg mnie taka trochę unowocześniona ,,klasyczna jarzynowa". Ja pozmieniałam trochę składniki i jej wykonanie. Źródło tutaj.

Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych
4 -5 ogórków korniszonych
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
pęczek szczypiorku
150 g sera żółtego
słoik warzyw (groszek, marchewka, kukurydza) ok. 500g
4-5 jajek
sos = majonez +jogurt
przyprawa do drobiu


Każdego składnika należy dać tyle, żeby przynajmniej zakryło jedną warstwę.

1). Dno tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową.
2). Na samym dnie ułożyć pieczarki główkami do dołu.
3). Szczypiorek pokroić drobno i sypać po pieczarkach.
4). Mieszankę warzywną odcedzić, w luki między pieczarkami włożyć marchewkę, resztę mieszanki posypać po całości. Docisnąć posypać solą i pieprzem, posmarować majonezem wymieszanym z jogurtem (proporcje wg uznania). 
Pamiętać, żeby dokładnie smarować przy bokach tortownicy.).
5). Mięso z kurczaka posypać przyprawami (zostawić na noc w lodówce), po czym usmażyć, ostudzić i wyłożyć do tortownicy. Cieniutko posmarować sosem.
6). Jajka ugotować, ostudzić pokroić w kostkę i wyłożyć. Docisnąć i cieniutko posmarować sosem.
7). Ogórki pokroić w kostkę, docisnąć, cieniutko posmarować sosem.
9). Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć i docisnąć ( już nie smarować).

Tortownicę przykryć folią i odłożyć do lodówki na noc. 
Po tym czasie sałatkę wyłożyć na duży talerz odwracając formę do góry dnem. Ściągnąć obręcz tortownicy i delikatnie folię. Udekorować wg uznania.


8 komentarzy:

  1. Jaka efektowna sałatka:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka efektowna sałatka:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna, muszę ją zrobić, bo wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie kurczaka najpierw kroimy w kosteczkę i potem smażymy czy smażymy w całości i potem kroimy? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Smażymy już pokrojonego w kosteczkę, wcześniej doprawionego i koniecznie ma postać w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna zrobiłam na imieniny:)dzięki

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam pierwszy raz i wyszła pyszna i efektownie wyglądała na stole, ja zamiast jednej z warstw majonezu dałam ketchup.

    OdpowiedzUsuń