poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Bezludna wyspa



Bezludna wyspa to propozycja podania sałatki w nieco inny niż tradycyjny sposób. Idealna na kinderbal, bo przyciągnie wzrok niejednego dziecka. Jest z nią trochę zachodu, bo trzeba wszystko robić dość precyzyjnie i uważać, by żółtko nie poleciało na talerz. U mnie sałatka z tego przepisu, ale może być swoja ulubiona. Ja robiłam z połowy porcji, ale lepiej zrobić z całej,  będzie większa i palmy nie będą się za szybko przechylać.

sałatka dowolnego rodzaju
sałata strzępiona
czarne oliwki
natka pietruszki
3 patyczki do szaszłyków

1). Robimy dowolną sałątkę.
2). Nakładamy ją do miseczki, dociskamy, wyrównujemy łyżką.
3). Na talerz (najlepiej niebieski) kładziemy sałatę, na nią odwracamy miseczkę (wierzchiem do dołu).
4). Powstanie kula na kształt wyspy, smarujemy cienko majonezem i obsypujemy żółtym (wcześniej startym na talerz na tarce o malutkich oczkach).
5). Na patyczki od szaszłyków nakładamy oliwki i wbijamy je w sałatkę.
6). Przed samym podaniem na stół do środka patyczka z oliwką wkładamy 3 gałązki pietruszki. 

5 komentarzy: