wtorek, 17 lutego 2015

Schab pod pierzynką




Pyszny schab pod warzywną pierzynką, w którym króluje wiele warzyw. Prosty, szybki i smaczny przepis. Wystarczy pokroić schab, zetrzeć warzywa i już się piecze...U mnie porcja na obiad, na imprezkę można podwoić składniki Przywieziony, aż z dolnośląskiego od rodzinki))


0,60 schabu bez kości 
2 marchewki
1 pietruszka
1/5 małego selera
kawałek białego pora
mała cebula
150 g pieczarek
100 g sera żółtego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Schab pokroić w paski (tak na 1 cm), wyjdzie ok 8 schabowych. Doprawić pieprzem i solą z dwóch stron. Ułożyć na dnie naczynia żarodpornego.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Cebulę, por poroić w drobną kostkę.
Pieczarki oraz ser żółty również zetrzeć.
Dodać majonez i wszystko wymieszać, wyłożyć na schabowe, lekko docisnąć i wyrównać.
Piec godzinę, najpierw około 40 min. pod przykryciem w 200'C, a następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 20 min w temp. 160'C. Woda ma nie do końca wyparować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz