niedziela, 15 czerwca 2014

Ciasto z serem i truskawkami



Sezon truskawkowy w pełni, więc warto to wykorzystać. Dlatego dziś ucierane z serem, truskawką i maślaną kruszonką. Idealne dla amatorów ciast tzw. ,,suchych". Bardzo proste w wykonaniu i zapewniam, że wyjdzie każdemu kto się za nie zabierze.
Przepis własny.

Ciasto ucierane:
2 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
1 i 3/4 szkl. oleju
7 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek i olej. Wylać na blaszkę  (20x36cm) wyłożoną papierem pergaminowym.

Masa serowa:
300 g sera białego (np. wieluńskiego)
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki budyniu śmietank.

Jajko ubić z cukrem, dodać ser, następnie budyń i wszystko wymieszać mikserem. Wyłożyć ,,kupkami" na ciasto. 


Dodatkowo:
400 g truskawek
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Do miski z truskawkami wsypać mąkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.

Kruszonka:
70g masła
70 cukru
120 g mąki


Z podanych składników zrobić kruszonę i posypać po cieście. Piec 1 h w temp. 180'C, jak się zarumieni zmniejszyć temp.



6 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje. A jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam. Wyszło bardzo smaczne:)

      Usuń
  3. przepis naprawdę ciekawy i pomysł ciekawy, myślę, że zielona herbata do tego i będzie idealnie

    OdpowiedzUsuń