wtorek, 13 maja 2014

Kora orzechowa


Witajcie, w końcu udało mi się coś dodać. Przy usypianiu moich chłopaków ciężko mi później zasiąść do komputera i opublikować przepis, po prostu mi się już nie chce. Później szwankował mi kabelek od aparatu i byłam w niemocy, ale do rzeczy. Przedstawiam Wam ,,Korę orzechową" ciasto smaczne, ale nie ukrywam, że bardzo drogie i pracochłonne, takie na specjalne okazje. Przepis widnieje w moim zaszycie już od kilku dobrych lat.

Ciasto orzechowe:
8 białek
3 żółtka
1 1/4 szkl. cukru
łyżka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag zmielonych orzechów (niekoniecznie na miałko)
10 dag wiórków kokosowych

Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka. Jeszcze ubijać, dodać mąkę z proszkiem i orzechy. Ciasto podzielić na dwie części i każdą upiec na papierze pergaminowym. w temp. 170'C przez 35 minut.

Krem:
sok z puszki z brzoskwiń
1 1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
łyżka mąki pszennej
5 żółtek
2 budynie śmietankowe na 0,5l

Brzoskwinie osączyć, sok zagotować z trzema łyżkami cukru. Budynie rozpuścić w 1 1/4 szkl. wody, następnie dodać łyżkę mąki i żółtka. Wymieszać i wlać na gotujący się sok. Zagotować. Masło utrzeć z zimnym budyniem.

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
2 paczki delicji
kieliszek spirytusu
łyżeczka kawy

Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody.
Brzoskwinie pokroić w plastry.

Zrobić napar z kawy i spirytusu, moczyć w nim ,,Delicje".
Układać partiami: ciasto, krem, delicje, krem, ciasto, cieniutko krem, brzoskwinie, galaretka..



4 komentarze:

  1. Cudowne ciasto!! Pysznie tu u Ciebie! Zapraszamy równiez do Nas

    OdpowiedzUsuń
  2. czekałam z niecierpliwością na nowe wpisy, ciasto wygląda przeapetycznie))))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardo ladnie wyglada I pewnie tez super smakuje .W najblizszym czasie zrobie.narazie wpisuje do zeszytu,gdzie mam zapisane wszystko co nalezy upiec lub ugotowac.Pozdrawiam.Maria

    OdpowiedzUsuń