wtorek, 1 kwietnia 2014

Katarzynka


Katarzynka to bardzo dobre ciasto, które pełnie smaku osiąga na drugi dzień, po jej zrobieniu, gdyż ciastka muszą zwilgotnieć. Czy to Wasze smaki?, przekonacie się jak spróbujecie... Na pierwszy rzut oka przyznacie, że prezentuje się dość ,,zgrabnie"?

Biszkopt z 4 jaj

Biszkopt upiec w foremce 20x36 cm, ostudzić. Posmarować dżemem.

Masa serowo-śmietanowa:
400g kremówki
650 g serka ,,mój ulubiony"
małe 3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Ser utrzeć z cukrem, dodać ubitą wcześniej kremówkę. Wymieszać. Na koniec dodać lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody. Połowę wyłożyć na biszkopt ułożyć ciasno ciastka i wyłożyć drugą połowę masy. Wyrównać nożem i odstawić w zimne miejsce.

Polewa:
1 kremówka 30% - 200g
czekolada mleczna lub gorzka
1 łyżeczka żelatyny

Do garnuszka wlać kremówkę, połamać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szkl. gorącej wody i wlać do polewy. Gdy zacznie tężeć polać po cieście.

Dodatkowo:
1/3 słoika dżemu o dowolnym smaku - 280g
2 i 1/2 paczki katarzynek (każda po 100g)

12 komentarzy:

  1. Warto byłoby zwracać większą uwagę przy gramaturze potrzebnych produktów. Kremówka sprzedawana jest w opakowaniach od 250 do 500ml, które opakowanie na polewę? Jak duży słoik dżemu? Jaka gramatura katarzynek?

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciasta kilka z nich robiłam uwielbiam...tego jeszcze nie ale wypróbuję;)
    zapraszam na mojego bloga kulinarnego na domowe obiadki i nieco słodkości..
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielbię ciasta a to wygląda tak apetycznie, że już wiem co jutro przygotuję na słodko. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę wiedzieć jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobione, zjedzone, zapisane:) Poprostu pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest przepyszne !!! Dodatkowo wygląda bardzo atrakcyjnie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za wypróbowanie)))

    OdpowiedzUsuń