niedziela, 8 grudnia 2013

Sernik łaciaty


Sernik łaciaty, bo taka nazwa mi przyszła do głowy, to nic innego jak ser połączony z ciastem orzechowym. Ciekawie się prezentuje i może spokojnie zagościć na świątecznym stole.

Spód:
1 i 1/2 szkl. mąki
1/4 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć do foremki o rozmiarach 25x37cm. Posypać kakaem.

Ciasto orzechowe:
5 białek
1/4 szkl. cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
15 dag zmielonych orzechów

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać resztę składników, delikatnie wymieszać.
Ciasto nakładać ,,kupkami"  tak, aby się nie dotykały.

Ser:
1 kg sera
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
5 żółtek 
1 całe jajko
2 żółtka (te co zostały od piany)
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy na 3/4

Do miski wsypać cukier, następnie żółtka, 1 jajko, utrzeć. Dodawać ser, olej i mleko na przemian. Następnie wsypać budyń i dobrze wymieszać. Na koniec ubić pianę na sztywno i dodać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką.
Masę serową powoli wylać między ,,kupki" ciasta orzechowego. Wyrównać. Piec ok. 1h 20 min.
Wystudzić polać delikatnie czekoladą i posypać orzechami.



6 komentarzy:

  1. Ciekawa odmiana sernika :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię łaciaste krowy to i łaciaty sernik:) Fajna nazwa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń