piątek, 27 grudnia 2013

Czekoladowa kostka



Drodzy Czytelnicy, spóźnione ale szczere życzenia świąteczne, choć jeszcze będzie okazja złożyć, bo Nowy Rok tuż, tuż...)) Mam nadzieję, że spędziliście ten magiczny czas w ciepłej, rodzinnej i spokojnej atmosferze) a pod choinką zanaleźliście prezenty, które sprawiły Wam ogromną radość..
Przejdę do ciasta, które zrobiłam na święta. Kostka czekoladowa to kakaowy biszkopt, przełożony masą czekoladową. Tak dla ozdoby wycięłam w jednym biszopcie dziurki, do których włożyłam  kremówkę, co ładnie się prezentowało na świątecznym stole) Pamiętajcie dość mocno naponczować biszkopty.


Biszkopt kakaowy z 6 jaj

Upiec w foremce20x36cm, przekroić na pół naponczować. 

Masa śmietanowa:
200g kremówki
1 łyżka żelatyny

W jednej połówce wyciąć okrągłą foremką kółka, ubić kremówkę, dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wody i energicznie nakładać łyżeczką do dziurek, resztą śmietany posmarować po całości ciasta.

Masa czekoladowa:
500g serka mascarpone 
500 ml kremówki
1/2 gorzkiej czekolady
1/2 mlecznej
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny

Kremówkę ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać do śmietany. Czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka, prawie ostudzoną dodać do masy. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody, LEKKO ciepłą wlać do reszty, wymieszać i wyłożyć energicznie na pierwszy blat ciasta z wypełnionymi dziurkami. Następnie położyć drugą połówkę biszkopta i wyłożyć resztę masy. Polać polewą.

Polewa:
1/2 kostki czekolady
4 łyżki mleka
Rozpuścić czekoladę w mleku i polać po cieście.


6 komentarzy:

  1. Piękna, równiutka kosteczka))

    OdpowiedzUsuń
  2. Do czekolady długo mnie nie trzeba przekonywać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda :) zjadłabym kawałeczek !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak mierzona linijką, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czym można nasączyć biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  6. Woda przegotowana plus sok z cytryny

    OdpowiedzUsuń