wtorek, 12 listopada 2013

Tarta z kurczakiem, brokułem i fetą




        Witam Was drodzy Czytelnicy i przepraszam za tak długą nieobecność. Mimo, iż mój ostatni post zamieściłam bardzo dawno temu, to nadal wiernie do mnie zaglądacie, co mnie niezmiernie cieszy. Nie po drodze mi ostatnio eksperymentowanie, jeśli już coś robię to wybieram sprawdzone przepisy. Chęci są wielkie, ale czasu brak. Nawet w nocy nie można w kuchni pobuszować, bo Tymusiowi idą ząbki i się nosimy...
Dziś szybka przystawka na ciepło... mało pracochłonna, treściwa  i smaczna. Polecam tartę            
z kurczakiem i brokułem na cieście francuskim...
Warto zrobić 2 tarty lub jedną w dużej foremce, żeby wykorzystać składniki, bo do jednej tarty naprawdę niewiele potrzeba, a reszta zostaje.


opakowanie ciasta francuskiego
1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
1/2 małego brokuła
1/3 opakowania sera feta
2 jajka
100ml. śmietany kremówki
10 dag sera żółtego
2 szczypty soli
przyprawa do kurczaka


1). Mięso pokroić, posypać przyprawami do kurczaka, odstawić na kilka godzin.
2). Brokuła ugotować w osolonej wodzie, ok. 5 min.
3). Foremkę wysmarować masłem, wykroić koło w cieście i wyłożyć do foremki.
4). Na cieście ułożyć kawalki mięsa, różyczki kurczaka, kawałki sera feta.
5). Jajka rozbełtać, dodać śmietanę, ser (straty na duzych oczkach), 2 szczypty soli, wymieszać i wylać na          tartę.
Piec ok. 30 min, w temp. 180'C jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.
Polać sosem czosnkowym.

3 komentarze:

  1. O jak fajnie, że wróciłaś))) czekam z niecierpliwością na następne przepisy a tarta z pewnością pyszna )

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj zrobiłam, tylko na cieście do tarty i pyyyyychaaaa :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń