czwartek, 28 listopada 2013

Pieczeń drobiowa



Polecam Wam dziś przepyszną pieczeń z piersi kurczaka, papryki i innych smakowitych dodatków. Dobra na przekąskę dla gości, na ciepło do obiadu, i chyba najlepsza na kanapki. To przepis dla tych którzy mają dość sztucznych wędlin i często stojąc w kolejce zastanawiają się co tu znowu kupić. Zróbcie sami, będzie zdrowo, pysznie i z pewnością powrócicie do przepisu. Na święta jak znalazł!


1 kg piersi (ok. 3 pojedyncze)

1 mała papryka czerwona
20 dag pieczarek
15 dag sera żółtego
1 duża cebula
pęczek szczypiorku
3 jajka
3 łyżki masła lub margaryny

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

1). Mięso pokroić w drobną kostkę (1x1cm). Doprawić solą i pieprzem.

2). Pieczarki pokroić w kostkę, dodać cebulę, również pokrojoną w drobną kostkę, usmażyć dodać masło, przyprawić pieprzem i solą.(pieczarki na początku smażenia podlać wodą).
3). Paprykę tak samo pokroić, ser zetrzeć na grubych oczkach, szczypiorek posiekać po czym wszystko dodać do mięsa, następnie usmażone pieczarki, starty ser, rozbełtane jajka i mąkę.
4). Wymieszać wszystkie składniki, ewent. doprawić do smaku i włożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180'C przez 50 min., następnie odkryć folię i jeszcze pieć do zarumienienia ok. 20 min.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie potrawy mięsne z dodatkami, szczególnie pieczenie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna już ją robiłam i na święta będzie powtórka) dzięki za przepis i na każdy Twój post czekam z niecierpliwością) pozdrawiam.Ania

    OdpowiedzUsuń