wtorek, 11 czerwca 2013

Pijana zakonnica



Dziś ciasto o ciekawej nazwie ,,Pijna zakonnica". Pijana, bo ,,napiła się wódki" ,i ciasto jest dość mocno alkoholowe, wilgotne o kakaowo-czekoladowym smaku. To nic innego jak biszkopt obficie nasączony polewą, przykryty bitą śmietaną. Niedrogie i ładnie prezentujące się ciasto. Przepis dostałam od sąsiadki, lekko zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru i zamieniając startą czekoladę na polewę.


Biszkopt z 6 jaj.
Biszkopt upiec, jeszcze w gorącym robić dziurki (w odstępach ok. 4cm.) drugą końcówką ołówka.

Poncz:
1 niepełna szkl. wody
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
4 kieliszki wódki
1/4 kostki margaryny
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.

Masa śmietanowa:
500 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny 
2 łyżki cukru

Śmietanę ubić z cukrem, dodać lekko ciepłą żelatynę ropzuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Wyłożyć na zimny wystudzony biszkopt.

Wierzch:
tabliczka czekolady
1 łyżka masła
6-7 łyżek mleka

Czekoladę rozpuścić na ogniu z mlekiem i masłem, lekko ciepłą polać po cieście.


Ciasto idealnie smakuje jeśli jest dobrze schłodzone.)

19 komentarzy:

  1. anielskieprzysmaki.pl-no ładnie z samego rana:)Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka nazwa! :)))))

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Super nazwa :D Ciasto wygląda ekstra !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainspirowalam mnie nazwa, przepis fajny wiec do pracy odkrylam twoj blog sa bardzo fajne przepisy, napewno bede korzystac.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komplementy w imieniu zakonnicy, hihih))) pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po zobaczeniu takiej nazwy od razu zdecydowałam się to upichcić :) Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakonnica prezentuje się świetnie! Myślę, że tak samo też smakuje ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ! Na pewno wypróbuje :) Zmodyfikuje może poncz rumem, bo mam go nadmiar :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda bardzo apetycznie ;) Zbliżają się imieniny mojego taty, wiec zrobię to ciasto :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej, mam takie pytanko :) w ilu stopniach mam piec ten biszkopt? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. W 160 stopniach, jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.

    OdpowiedzUsuń
  12. ten przepis dotyczy ciasta o wymiarach jakiej blachy do pieczenia?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Posiadam piekarnik taki klasyczny na prąd jaka temperatura będzie odpowiednia

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień dobry poproszę o dokładny przepis wykonania biiszkopcika

    OdpowiedzUsuń
  15. nie sugeruj się tak bardzo temperaturą, ja do swojego piekarnika też muszę zaglądać dwa razy temp. zmniejszać, jak się się za bardzo zarumieni. Zacznij od 170'C,a później zmniejsz)))

    OdpowiedzUsuń